Proeftuin van exquise kazen

Een artikel uit de Workumer Krant Friso van dinsdag 23 april 2013.

Een charmante vakvrouw, Betty Koster van de (inter)nationaal gerenommeerde kaashandel ‘l’Amuse’ uit Santpoort, maandagmiddag 15 april op de kaas en wijnproeverij in het proeflokaal (met winkel aan huis) van de zelfkazende maatschap Bokma aan de Lange Leane.

Een uitnodigend bord wijst de passant de weg naar deze biologische kaasmakers. Eens dromde op die toen nog niet met asfalt bedekte Leane het (kermis)volk samen om paarden als de legendarische Workumer ruin ‘Mâlle Jan, met ‘kwasten yn it moannehier’daar de door de plaatselijke herbergier uitgeloofde zilveren of gouden zweep te zien winnen. Onverslaanbaar was hij, tot zijn eigenaar Hette Eelkes Altena – burgemeester van Workum in het laatste kwart van de 18e eeuw - hem naar Amsterdam verkocht en hij hier niet meer ‘van zessen klaar’aan de start verscheen.
Iets van dat roemrijke verleden van deze weg kwam boven toen per stalen ros, tegen de uit zuidelijke richting komende wind in - al warmer dan de laatste weken
gewend, maar nog lang niet ‘de beanhearre’ - koers werd gezet naar de ‘Nylander’ om daar bij het op culinaire leest geschoeide college van kaasliefhebber, connaisseur - entrepeneur ook - zoals ze in vakkringen wordt genoemd, Betty Koster aanwezig te zijn. Eerst een korte introductie van deze bevlogen - het enthousiasme voor het vak dat moet gezegd, straalt er vanaf - ambassadeur van kaas. Zij runt samen met haar echtgenoot een winkel in als eerder genoemd Santpoort, en Amsterdam in, natuurlijk, kaas, een oerhollands en Fries product.