Betty Koster over Nylander kaas

Het was waarschijnlijk 2009 dat Joop Braakhekke mij erop wees dat de boerderij de Nylander, overgenomen door de familie Bokma voor uitsluitend melkproductie, weer kaas maakte en hoe!
Na het vertrek van Matty en Henk Hoogendoorn was er een leegte in de boeren kruidnagelkaas.
Die kwaliteit konden we niet meer terug vinden.
Direct maakten we contact en weldra proefden wij de kruidnagelkaas nog maar net in productie genomen.
Puur uit nieuwsgierigheid van één van de zoons, of kaasmaken misschien iets voor hun was?
Nou en of.
De geweldige combinatie van de rauwe biologische melk van de Jerseys met de komijn en kruidnagel was als zoete herinnering aan warme kerstdagen, rijke kerstmalen, maar ook direct flitsten er diverse toepassingsmogelijkheden door ons hoofd.
Een dun plakje op een Coquille?
Geraspt door de rode kool?
In combinatie met een Eau de Vie van Lubberhuizen en Raaff?
Kort erna ervaarden we ook de naturel kazen, het wachten was op de oudere, tja dat duurt altijd even.
Geen enkele teleurstelling! Soms nootachtig van smaak, soms zoet en vol.
Inmiddels hebben wij de familie Bokma meerder malen bezocht met onze relaties uit het buitenland.
Memorabele bezoekjes met prachtige foto’s van dit fotogenieke ras koeien zijn het gevolg en met kerst vindt u in San Francisco zowel als in New York de rijke Nylander kruidnagelkaas terug!
Nog even  en dan is er weer die saffraangele volromige naar gras en boter smakende “graskaas”.

~ Betty Koster van L'amuse - www.lamuse.nl

l'amuse over De Nylander kaas